Ladyhoeve Erkend Fokcentrum Gelders Paard

naar site SZH De Ladyhoeve is sinds 21 mei 2005 officieel Erkend Fokcentrum Gelders Paard. De voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), drs. Berthold Janszen, overhandigde onder grote belangstelling tijdens een open dag het schildje aan de trotse Tini & Agnes Romviel.

Cilady terug in de tijd De Ladyhoeve is het eerste Erkende Fokcentrum Gelders Paard in Gelderland (en het tweede in heel Nederland).
De SZH bezit zelf geen fokbedrijf. In plaats hiervan erkent en certificeert zij bedrijven, die daarvoor in aanmerking komen, als fokcentrum van zeldzame rassen. Deze fokcentra zijn voor publiek toegankelijk en geven een goed beeld van ťťn of meerdere rassen.

Het predikaat "Erkend Fokcentrum" wordt toegekend aan fokkers van zeldzame landbouwhuisdieren die gedurende langere tijd kwalitatief goede dieren weten te fokken. Deze status wordt niet zomaar bereikt. Het selecteren van de meest rastypische vader- en moederdieren en het combineren van hun eigenschappen in de volgende generatie is moeilijk maar onmisbaar voor de instandhouding van bedreigde rassen.

Halverwege september 2003 voerde de foktechnisch inspecteur van de SZH op de Ladyhoeve een inspectie uit. Het positieve advies werd in september 2004 door het bestuur overgenomen. De officiŽle uitreiking van de erkenning liet door de gezondheidstoestand van Tini Romviel tot 21 mei 2005 op zich wachten.

De officiŽle uitreiking was aanleiding om de (stal)deuren open te zetten en een open middag te organiseren.
Na een welkomstwoord namens Tini & Agnes Romviel door dochter Lidwine, opende Wethouder H.J.B. Peereboom van het college van B&W van de Gemeente Beuningen de middag. De officiŽle uitreiking van het schildje 'Erkend Fokcentrum' werd vervolgens verricht door de voorzitter van de SZH, drs. Berthold Janszen. Daarna was het woord aan KWPN-bestuurslid J.J. van Rooijen, die als cadeau een stamtafel van een paard naar keuze overhandigde.

Daarna werd het publiek uitgenodigd om op het presentatieterrein naar een show te kijken.
Het programma werd op ludieke wijze geopend met de oudste fokmerrie. De 21-jarige keur en preferente Cilady (Statuur x Irak) kwam aan de lange leidsels binnen met 'boerenzoon' Dion Romviel en 'boerendochter' Lieke Beijer. Zij gingen op de klanken van 'Guus kom naar huus' terug in de tijd.
De 'stalknechten' Laura de Vrij, Donique Romviel, Lionne Beijer & Shanna Delissen waren in afwachting van hun komst op het veld in de weer.
Guus kom naar huus
Daarna kwam meervoudig kampioene Jilady (Eusebio x Irak) in de baan, vergezeld door haar hengstveulen van Democraat (Aristocraat).
De paarden werden aan de hand allemaal voorgesteld door de oudste zoon van Tini en Agnes, Martien Romviel uit Uden. De andere zoon, Wilbert Romviel, hanteerde de zweep.
Na Jilady werd haar volle zus Kilady, die zowel het sportpredikaat voor dressuur als springen heeft, aan de hand getoond.

In plaats van de vierjarige Ulex (Osmium x Eusebio), die later te zien was, werd Kaliber (Chronos x Bentley) op muziek onder het zadel door Kimberly Delissen uit Beuningen geshowd.

Arkos uit Uilady Nadat fokmerrie Uilady (Democraat x Statuur) met haar eerste veulen van de Grand Prix-hengst Parcival (Arkos) in de baan was geweest, was er een korte pauze.

Het programma werd hervat met een solo-optreden van de twee hengstveulens Arkos & Aristocraat.

In handen van de vijftienjarige Laura de Vrij en zestienjarige Lionne Beijer, beiden vaak op de Ladyhoeve te vinden, lieten zij de kleine viervoeters in spiegelbeeld zien.
Olivier met Monique Dijkman
Na de driejarige Vilady (Osmium x Eusebio), werd de ring vrijgemaakt voor halfbroer Olivier (Elegant x Eusebio). De ruin, die ook uit Z-dressuurmerrie Jilady komt, is zowel beroemd als berucht geworden toen hij op driejarige leeftijd als enige Gelderse hengst werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Zijn huidige eigenaresse Monique Dijkman uit Maassluis reed Olivier in een kŁr op muziek. De combinatie heeft inmiddels voldoende punten om in de klasse Z-dressuur te mogen starten.

Na de twee volle zussen Wilady II en Zilady II (Rubiquil x Jonker), kwam de Flemmingh-jaarling Zilady voor het publiek.

Het slotstuk van het programma gebeurde wederom op aparte wijze.
Ulex met Kimberly Delissen Allereerst voerden Ulex (Osmium x Eusebio) en Rosalinde met op hun rug Kimberly en Shanna Delissen een sprookje op.
Kimberly droeg daarbij de trouwjurk van Agnes Romviel.

Cilady met Donique Romviel In de slotact nam de oudste van stal, Cilady, met 'oma' Donique Romviel afscheid om te gaan dromen.

Na de presentatie was het ook nog mogelijk in en rond de stallen te kijken. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

De kinderen, die onder begeleiding een ritje konden maken op de rug van een pony (Iris) of paard (Cilady), stonden in de rij.

De aanvoer van de paarden en het optuigen en aankleden was in handen van Tessa Loermans, die ook Iris ter beschikking stelde om gereden te worden. Zij en Sarah Dekker zorgden voor een vlot verloop van de presentatie. Sarah Dekker was een dag eerder al druk in de weer geweest met vlechten. Samen met Kimberly Delissen had zij alle paarden netjes ingevlochten.

Neem voor een foto-impressie van bovenstaande dag een kijkje in het fotoboek van de open dag. Over deze open middag zijn diverse artikelen verschenen, die zijn opgenomen op de linkpagina.